Free Plug-in Friday – Part 2 (TR-808 special)

door | 13 apr 2017 | Nieuws

Roland TR-808 special

Vorige week, vrijdag 6 April, hebben wij het eerste “Free Plug-in Friday” item uit onze wekelijkse rubriek gepost. Net voor we het item online plaatsen hoorde wij van het overlijden van Ikutaro Kakehashi, de oprichter van Roland, en bovendien ontwerper van de befaamde Roland TR-808. Omdat we vinden dat een legende met zoveel invloed op de (Dance-) muziek toch een eerbetoon verdient wijden we deze week onze plug-in special aan de Roland TR-808.

Kleine geschiedenis les

Omdat wij bij de Haarlemse DJ School mensen van alle leeftijden en met diverse muzieksmaken helpen, volgt even een korte geschiedenisles over de Roland TR-808 en de invloed ervan op de hedendaagse muziek. Roland, een van de grootste muziekinstrumenten producenten ter wereld en opgericht door Ikutaro Kakehashi, bracht in 1980 de Roland TR-808 drumcomputer uit. In tegenstelling tot Linn Electronics Linn LM-1 die enkele maanden hiervoor was uitgebracht, klonk de TR-808 totaal als een echt drumstel en veel professionals lieten de TR-808 daarom links liggen. De betaalbaarheid van de TR-808 zorgde er echter voor dat de drumcomputer toch nog werd opgepakt door artiesten met een kleiner budget. Het diepe lage bassdrum geluid viel bovendien enorm in de smaak bij hiphop artiesten en (acid-)house producers. Inmiddels is de Roland TR-808 op meer platen te horen dan welke drumcomputer dan ook.

Tactile Sound TS-808 (windows only)

Hoewel de TR-808 ontelbaar keer is nagebootst, zowel in hardware als software vorm, zijn de gratis plug-ins helaas schaars. Wij hebben er 1 gevonden, maar helaas voor de Mac gebruikers is deze plug-in Windows only! De TS-808 van Tactile Sound is een zeer natuurgetrouw software emulatie van de Roland TR-808. De originele schema’s zijn gebruikt om het geluid zo dicht mogelijk bij het originele geluid te laten komen. Net als bij de echte TR-808 kun je de geluiden volledig tweaken, waarbij de TS-808 zelfs een iets groter bereik heeft dan het origineel.  Je kunt hem helemaal gratis downloaden via onderstaande link.
Download TS-808

Sample collectie

Vanwege het schaarse aanbod van gratis plug-ins maken we in deze special een kleine uitzondering en voegen wij een gratis sample collectie toe. Hoewel je de samples niet kunt tweaken, en dus iets minder flexibel bent dan met het origineel of een plug-in, zijn de geluiden opgenomen uit een echte 808 en dus volledig authentiek. Deze collectie bestaat uit maar liefst 227 drum samples dus houd je van dance of hiphop dan vind je hier ongetwijfeld bruikbare sounds. Er zijn meerdere sample collecties van de TR-808 te vinden online, maar hier heb je alvast een hele mooie gratis collectie om in je DAW of sampler te gebruiken.
Download Roland TR-808 samples