Free Plug-in Friday – Part 4

door | 30 jun 2017 | Nieuws

Gratis plug-ins van topmerken

U-he is een van de meest gerenommeerde merken als het om VST synthesizers gaat. Instruments als Zebra, Bazille en Diva worden vaak genoemd in het rijtje best klinkende virtuele synthesizers. Voor de Reverbs van Valhalla geld min of meer hetzelfde. Hoewel deze er vaak relatief eenvoudig uitzien en niet eens zo heel veel kosten, is vrijwel iedereen het er over eens dat ze enorm goed klinken.
Ben je nog niet met deze merken bekend, dan kun je via onderstaande links gratis kennis maken.

U-he Tyrell N6

De Tyrell N6 is eigenlijk via een lezers onderzoek op Duitse online platform Amazona.de ontstaan, met het idee een hardware synthesizer te gaan maken. Deze zou gebaseerd zijn op de klassieke Juno 60, maar nadat men gedurende het project ontdekte dat de ontwikkeling hiervan nog jaren zou gaan duren bood Urs van U-He aan om er een gratis softsynth van te maken. En hoewel deze plug-in al sinds 2011 beschikbaar is, heb je hiermee nog steeds een van de best klinkende gratis VST-plugins.
Zoals gezegd is het ontwerp grotendeels gebaseerd op de klassieke Juno-60 van Roland, maar zijn er een flink aantal extra functies aan toegevoegd. Zo heb je onder andere een feedback mogelijkheid. (de output van de VCA terug naar het filter) en heb je in plaats van 1 eenvoudige, 2 zeer uitgebreide LFO’s. Uiteraard is ook het bekende Chorus effect van de Juno aanwezig en heb je de keuze uit een flink aantal bruikbare pre-sets.

Download U-he Tyrell N6

Valhalla Freq Echo

In eerdere rubrieken is er al een chorus, een EQ en een Reverb voorbij gekomen, maar de Delay stond er nog niet tussen. Hoog tijd dus voor een Delay, hoewel het bepaald geen standaard Delay is.
De Valhalla Freq Echo is namelijk een Frequency Shifter en Analoge Echo emulatie in 1. Dit betekend dat je er niet alleen subtiele chorus achtige effecten mee kunt maken, maar ook totale echo chaos. De plugin is zowel op Mono als op stereo kanalen te gebruiken en de output is stereo. Met de grote Shift knop in het midden bepaal je de frequentie die je wilt shiften. De Mix knopt bepaalt de balans tussen droog en bewerkt signaal en met de high-cut en low-cut knoppen kun je de feedback filteren. De plug-in heeft een sync mode zodat de Delay hem gelijk kunt laten lopen met je DAW.

Download Valhalla Freq Echo